F-eines : LlatÍ.

L'exèrcit

Fotos fetes en un parell d'edicions de TARRACO VIVA (no us perdeu l'oportunitat d'anar-hi). El col.lectiu de reconstrucció històrica "Legio Septima Gemina" de Tarragona (Projecte Phoenix) va muntar una tenda (contubernium), amb tots els estris corresponents tant al campament com al bagatge del legionari romà. Les explicacions i les demostracions van ser d'allò més interessants. Aquí en teniu les imatges. (I.Z.)

Comencem pel CAMPAMENT i el BAGATGE del legionari romà:

             

            

 

 

 

   

Excepte les armes, és clar, els estris, atuells, menjar, calçat... que podeu veure són perfectament extrapolables al món quotidià romà.

 

 

Les fotos que vénen a continuació fan referència a l'exèrcit entrenant, sota les ordres de l'optio (no del centurió, que podeu reconèixer pel gran plomall i la vara de cep), o desfilant o preparat per al combat.

La primera imatge correspon a un soldat auxiliar (observeu-ne els pantalons); hi trobareu, també, fotografiada la famosa testudo, un signifer (portador dels símbols de la legió), un genet (observeu que no fa servir sella)...

 

 

   

 

                           

       Amb l'exèrcit anaven els AGRIMENSORS (gromatici), per tal de topografiar i distribuir el territori conquerit i controlat. En la foto superior els veieu transportant la groma i els altres estris de medició, a punt per a fer una demostració de com podien fer càlculs de topometria realment impressionants.

 

El grup de reconstrucció històrica Cohors I Gallica ofereixen una interessantíssima recreació de les legions de l'època baix-imperial. Podreu comparar l'equipament i les tàctiques d'un i altre moment històric de l'exèrcit romà:  

Obviant que, evidentment, en l'exèrcit romà no hi havia dones, observeu que ara es fa servir màniga llarga, els escuts són rodons, els cascos han canviat... I en l'escut de l'últim soldat podeu veure una mena de dards realment eficaços com a arma ofensiva. 

L'última fila d'aquest grup està ocupat pels arquers, que podeu distingir per les fletxes, i els foners, que, amb els seus glans de plom, feien greus estralls, junt amb les llances, en les tropes enemigues abans de la lluita cos a cos, que res tenia d'ordenada ni semblant a un combat d'esgrima: es tractava de força bruta i d' aixafar l'enemic tan literalment com es pogués.

  

 

 (M.B. i I.Z.)

Aquí teniu dues formacions defensives: a l'esquerra, un foulkon; a la dreta, una testudo.